articol
stats

Preludiu cu Andreea si Raluca

In perioada 22 aprilie si 8 mai, Galeriile „Theodor Pallady” si „N.Tonitza” gazduiesc expozitia intitulata „PRELUDIU” a artistelor Andreea Macovei si Raluca Daniliuc. Lucrarile expuse fac parte din proiectele individuale ale celor doua studente: „OLD AND NEW REVIEW” al Andreei Macovei si „Amprente ale altor civilizatii in istoria artei” al Ralucai Daniliuc.

Statementul expozitiei ne ofera o serie de definitii ale termenului de „preludiu” (cuvant introductiv, actiune preliminara, introducere, prefata etc.), astfel incat intelegem ca evenimentul de fata reprezinta de fapt prima expozitie de anvergura realizata de cele doua artiste. 

Proiectul expoziţional al Andreei Macovei propune ca tema de investigaţie faptul ca, pentru artistul de astăzi, arta poate fi mai mult sau mai putin imitare a modelelor culturale, dar si transfigurare, preluare, copiere, modificare, mixare sau reasamblare a unor elemente dezinvestite radical de aurele armoniei si ale frumusetii.” Ce ofera artista de fapt privitorului sunt replici reinterpretate ale unor lucrari cunoscute din istoria artei. Fiecare tablou aminteste de o opera celebra, insa nivelul de interpretare ne distanteaza vizibil de original. Abordarea Andreei implica referirea la contemporan si incorporarea acestuia in noile scheme compozitionale pe care le elaboreaza, astfel incat rezultatul este de cele mai multe ori radical. Spre exemplu „Leaganul” lui Fragonard sufera o transformare vizibila sub toate aspectele, astfel incat elemente si personaje ale vietii contemporane ocupa suprafata tabloului scriind o noua poveste, sau reinterpreteaza si nareaza discursul afisat de Fragonard, oferind un soi de masti vechilor personaje. De aceea gestul tinerei usor schitat in opera lui Fragonard nu isi gaseste limite in interpretarea Andreei: femeia se expune in toata splendoarea ei pentru a fi admirata.

Proiectul expozitional al Ralucai Daniliuc „este articulat pe marginea unor evidente artistice si istorice care pun in discutie posibilitatea existentei si interventiei altor civilizatii humanoide in procesul devenirii noastre naturale”. Se pare ca artista a analizat o serie de date privind posibile vizite ale unor fiinte cu inteligenta si nivel de dezvoltare tehnologica net superioare rasei umane actuale. Ce ne prezinta Raluca sunt o suita de lucrari in care elemente tehnologice se regasesc; ea se joaca cu forme si cu structuri apartinand domeniului stiintifico-fantastic. Personajele sale au figuri robotizate, iar peisajele prezinta o atmosfera galactica. Titlurile lucrarilor sunt de asemenea sugestive in acest sens: „Future in the Past”, „U.F.O. Bubbles”, „Univers-all glass” sau „Controversa stiintifico-fantastica”.

Intregul discurs artistic se prezinta unitar, cele doua proiecte ale artistelor reusind sa descrie un traseu coerent. Rezolvarile plastice pe care le adopta Andreea si Raluca se contopesc intr-o expozitie  care revitalizeaza imaginea unor vechi opere de arta, supunand-o unui nou tip de imaginatie.

Andreea Macovei si Raluca Daniliuc sunt absolvente ale Facultatii de Arte Vizuale si Design - Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, specializarea pictura de sevalet, la clasa Lect. univ. dr. Cristian Ungureanu, actualmente masterande in cadrul aceleiasi institutii, la clasa Conf. univ. dr. Valentin Sava.

Articol scris de Mihaela Laura Dumitriu | Dum, 28/04/2013 - 13:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului mihaela.dumitriu