eveniment
Data: 
1 Mar 2013 - 18:00 - 10 Mar 2013 - 18:00
Loc: 
Galeria Theodor Pallady (fosta Dana)
stats
Adresa: 
Lapusneanu nr. 7-9

Panoramic cu portrete ale absentei

Doua expozitii intr-o singura galerie! Galeria Theodor Pallady (fosta Galerie Dana) gazduieste vineri, 1 martie, o expozitie de pictura si una de desen, ambele vernisate de criticul de arta Petru Bejan de la ora 18:00. Expozitia de pictura este intitulata “Visual Silence | Portraits of absence” si apartine Deliei Andries, in timp ce Maria Gheorghita-Vornicu & Andrei Morteci sunt autorii desenelor grupate sub numele “Panoramic“. Desi vor imparti acelasi spatiu, lucrarile, care vor fi disponibile publicului pana in data de 10 martie, fac parte din doua concepte diferite, fara legatura intre ele.

Intr-o incercare de a exprima conceptul expozitiei doar artistic, fara intermediere teoretica, Delia Andries cauta o pozitionare prin care sa se elibereze de constrangerile tiparelor comunicarii uzuale in campul artei. Astfel, ea se foloseste de un statement pentru a explica insasi absenta unui statement standard, o contradictie asumata. "Proiectele mele, inclusiv “Visual Silence”, au la baza stradania de a implini un act comunicational prin re-prezentarea (prezentarea din nou) tensionata a realitatii prin mijloace specifice limbajului vizual, cu intentia de a-i reda obiectului artistic capacitatea de a aduce cu sine o alta lume. El functioneaza astfel ca fereastra sau punte, care permite continutului informational sa se fenomenalizeze saturat in procesul receptarii artistice, transformand vederea in privire nuda.

Delia Andries a absolvit Facultatea de Arte Vizuale si Design a Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi. In prezent, este doctoranda a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Expozitia de pictura figurativa "Portraits of Absence" este al doilea proiect expozitional personal din activitatea artistei si prima parte a seriei "Visual Silence", un proiect artistic inceput in 2011 si aflat in curs de desfasurare.

Pe cealalta parte, Maria Gheorghita-Vornicu si Andrei Morteci analizeaza in Panoramic spatiul urban din perspectiva oferita de fereastra dormitorului artistilor, totul supus unei lecturi circulare. "Proiectul a fost conceput ca o expunere narativa a unei panorame, punctata cu detalii animate, prin prezenta unor elemente pasagere care ilustreaza ritmul zonei pe orizontala, la nivelul acoperisului. Desenele urmeaza o logica simpla care incearca sa introduca in compozitie si sa cuprinda elementul temporal, a carui prezenta poate fi intuita in doua moduri: o data in urmele civilizatiei si in evolutia urbanismului,  iar pe de alta parte in dispunerea semicirculara a lucrarilor in spatiul galeriei. "

Maria Gheorghita-Vornicu si Andrei Morteci sunt absolventi ai Universitatii de Arta ”George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design. Lucrarile din Panoramic reprezinta a doua etapa a unui proiect comun, pe care cei doi artisti l-au inceput in luna octombrie 2012, odata cu Album de Familie –o serie de desene expuse la Iasi in cadrul programului O luna plina cu arta contemporana. Cercetarea se concretizeaza in desene in care cei doi artisti analizeaza mai intai ceea ce se intampla in spatiul lor intim comun si apoi  in cel exterior, filtrat prin viziunea personala si  prin instructia artistica vizuala a fiecaruia dintre ei.

Articol scris de George Plesu | Lun, 25/02/2013 - 23:46
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george