articol
stats

Momente luminoase

Galeria de Arta Cupola a fost martora, timp de o luna, a unui demers artistic contemporan iesean, numit O luna plina cu arta contemporana, program propus de un grup de artisti a caror patru expozitii au fost vernisate de criticul de arta Petru Bejan. Fiecare vineri a perioadei 10 octombrie – 10 noiembrie a fost marcata de cate un vernisaj, Claudiu Ciobanu fiind artistul care a incheiat seria celor patru evenimente prin expozitia sa Illuminated moments.

Unul dintre artistii cei mai rasfatati ai Galeriei Cupola, dupa cum afirma Petru Bejan, Claudiu Ciobanu se afla la cea de-a 8-a expunere in acest spatiu, palmaresul sau artistic extinzandu-se insa si prin numeroase alte expozitii personale, de grup si internationale, colectii de arta si publicatii in reviste de specialitate. Un artist barladean tanar care s-a format insa in sanul artei iesene, Claudiu promoveaza, dupa cum afirma in statement-ul pe care il regasim pe site-ul personal, o viziune de sintetizare a prezentului dintr-o perspectiva semiotica, rezultat al unei atitudini pop afectata de particularitatile culturale ale regiunii in care traieste. Scopul artei sale este re-contextualizarea imaginii prin care ii ofera noi intelesuri, la un nivel atat vizual cat si conceptual.

Interesat de spatiu ca organizare sociala, cu tot ce semnifica urban, Claudiu pune de cele mai multe ori aceasta zona publica in antiteza cu spatiul intim al casei, familial. Proiectele sale prezinta aceasta realitate urbana care interfereaza cu fragmente ale spatiului intim. Illuminated moments este o ilustrare cat se poate de semnificativa a acestei viziuni artistice, lucrarile expuse vorbind de la sine despre "o poveste legata de maternitate, viata, povestea unei familii tinere care ajunge in ipostaza de a trai experienta venirii pe lume a primului copil" (Petru Bejan). Legat de acest lucru, tot Petru Bejan vorbeste despre sublimul cotidian care inseamna acel moment de traire intensa a unei situatii absolut normale, mai exact bucuria iscata de implinirea unor satisfactii de ordin general; sau mai bine spus, acele illuminated moments, dupa cum sugereaza chiar numele expozitiei.

Artistul insusi afirma ca expozitia nu este, in final, doar o ilustrare a unor momente din viata sa, momente perfect intime limitate la personajele familiei sale, desi la baza elaborarii lucrarilor sta indubitabil experienta personala traita. El doreste sa impartaseasa aceste momente in scopul starnirii unei empatii si unei autoidentificari sau poate chiar curiozitati. Tematica destul de evident exprimata, este venirea pe lume a unui copil. Astfel, “acest proiect marcheaza o etapa noua, de cunoastere, descoperire, bucurie, emotie a primului contact cu lumea ce ne inconjoara. Lucrarile vorbesc despre echilibru in contextul unei realitati in care suntem din ce in ce mai distrasi de evenimente efemere si situatii instabile”. Aceasta ultima fraza clarifica tendinta artistului de a reuni sub acelasi context realitatea sociala, urbana cu fragmente ale spatiului intim, familial si de a ridica in acest mod diverse probleme.

Dovedind talent in manuirea instrumentelor artistice, Claudiu expune acum o serie de lucrari realizate doar in ulei pe panza, intr-un contrast cald-rece dominant. Dimensiunile variaza, tablourile cele mai mari fiind ilustrari ale mamei insarcinate si mai apoi ale tatalui cu copilul, sau ale copilului singur; de asemenea creeaza si serii de tablouri mici care ilustreaza ori copilul intr-o maniera mai schitata, mai apropiata de crochiu, ori iarba, elementul natural care apare de repetate ori ca mediu extern. Cum apare legatura cu terestrul (iarba), nu ezita si o ilustrare a copilului in nori, o viziune aproape cosmica, intitulata “linistea miroase a vata de zahar”. La fel de interesante sunt si alte titluri de lucrari ca: “totul s-a intamplat intr-o dimineata simpla”, “fericirea incepe de undeva”, “imi amintesc cerul in ziua in care oamenii zambeau”, “aici intre blocuri incepe acasa”, “exact pentru o clipa devenim cumplit de frumosi”, titluri destul de explicite, care reasigura captarea corecta a mesajului transmis. Mai mult, prin modul de distribuire a lucrarilor, asezarea lor pe simeze, a reusit sa mentina un discurs cursiv, un loc evident privilegiat ocupand ultimele doua lucrari ilustrand tatal cu copilul si mama insarcinata, aflate pe peretele din fata intrarii, care capteaza din prima atentia celui care paseste inauntrul incaperii. Fiecare lucrare vorbeste pentru ea, dar in acelasi timp este si una din piesele marelui puzzle expus. Mesajul artistic reuseste asadar sa fie de doua ori mai clar. 

Tema familiei este una binecunoscuta in arta din toate timpurile, atat in pictura cat si in literatura mai ales. Asadar noutatea acestui subiect nu exista, ceea ce il limiteaza pe Claudiu la o originalitate la nivel de viziune. Pentru a o descoperi si intelege, Galeria Cupola va asteapta cu usile deschise in perioada 2-10 noiembrie.

Articol scris de Mihaela Laura Dumitriu | Lun, 05/11/2012 - 20:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului mihaela.dumitriu