eveniment
Data: 
12 Aug 2013 - 10:00 - 25 Aug 2013 - 22:00
Loc: 
Atrium
stats
Adresa: 
Palas Mall

Lumina si creatie

Luna lui Cuptor aduce in atentie o expozitie in culori vii, menite sa explice in termeni artistici, cu valente polisemantice, inceputurile creatiei, pornind de la facerea lumii, asa cum o inteleg cele doua artiste, si culminand cu o serie de picturi capabile sa ilustreze o estetica a devenirii. Astfel, expozitia artistelor Andra Stefan si Maria-Luisa Tuculeanu, „Lumina si creatie”, poate fi vizitata intre 12-25 august in Atrium Palas Mall. 

Tablourile Andrei Stefan surprind cu delicatete, sensibilitate (si cu forta creatoare totodata) motivul evolutiei, materializat printr-o serie de siluete feminine (in armonie, asa cum apare in lucrarea „Yin si Yang” cu motivul prezentei masculine, necesara echilibrului natural), reliefate (cu tuse impastate) metonimic prin prezenta parului. Acesta nu este perceput doar ca un simplu accesoriu al feminitatii, transgresand prin simbolistica sa cadrul referential. Dupa cum putem observa in lucrarea „Singuratate”, podoaba capilara ascunde chipul, lasand loc misterului. Personajele astfel create evolueaza firesc (si prin continuitatea liniei cromatice spiralate) intr-un spatiu adesea cosmic, imaterial, in care timpul si-a pierdut reperele obisnuite. E mai degraba un decor selenar, care aminteste, pe alocuri, prin jocul de culori divizate si lumini irizate, de tehnica preferata a impresionistilor. Prezentele antropomorfe gasesc corespondent in motivul melcului (bidimensional sau sub forma de colaj, cum deducem din lucrarile „Reflexii” si respectiv „Melc si testoasa pe copac”), simbol al spatiului comprimat, „fericit”, care privilegiaza, mai curand, peisajul vietii noastre intime, asa cum il vede Bachelard.

Avand aceleasi deziderate artistice, Luisa Tuculeanu imbina, la randul ei, motivul creatiei, cu influente biblice, in lucrari precum „Quo Vadis?”, „Gradina cu flori si ingeri”, „Bujori din gradina raiului” si metafora luminii, metamorfozata intr-un halou de aur, amintind de aura ingerilor. Identificam ca surse ale creatiei si motive populare, consacrate prin perenitatea lor. Avem aici in vedere „Ulcior cu apa vie”, titlu care trimite inevitabil la lumea basmelor de influenta autohtona.

Lucrarile Luisei Tuculeanu reprezinta pentru iubitorii de arta o desfatare a simturilor si simultan ii invita intr-o calatorie fascinanta in universul cromatic. Tematica variata accentueaza aceasta impresie. Echilibrul si armonia sunt asigurate de unitatea stilistica. Rafinamentul si candoarea caracterizeaza lucrarile artistei. Tablourile sale sunt un adevarat spectacol imagistic ce se deruleaza pe mai multe registre, purtand privitorul intr-un alt spatiu, unde coordonatele spatio-temporale isi pierd autonomia si unde ochiul privitorului poate sa creeze, la randul lui, punti catre o lume interioara.

Iata doar cateva motive pentru a vizita o expozitie vie, sensibila, adaptata iubitorului de arta modern, mereu in cautare de noi repere.

                                                                                                        

*Guest writer pentru acest articol este Elena Badarau, profesoara de franceza la Liceul E. Racovita din Iasi.

Articol scris de Guest writer | Mie, 14/08/2013 - 00:00
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter