eveniment
Data: 
8 May 2015 - 18:00 - 15 Sep 2015 - 18:00
Loc: 
Galeria Meru
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 3

Generatia lui Baubau la MERU

Daca ati fost cuminiti, stiti foarte bine ca nu aveti de ce sa va speriati la intalnirea cu Baubau. Cu atat mai mult cu cat vine sub forma unei expozitii personale a artistului iesean Radu Carnariu, al carui vernisaj are loc vineri, 8 mai, de la ora 18, la Galeria MERU. Intitulata Generatia lui Baubau, expozitia este un work in progress, alte obiecte urmand sa-i fie adaugate pe timpul celor mai bine de 4 luni cat va poposi in spatiul din Copou. Pe 15 septembrie este programat finisajul expozitiei, moment in care ne reintalnim cu Radu Carnariu pentru a discuta despre evolutia proiectului sau. 

Radu Carnariu este profesor de grafica la Colegiul National de Arta Octav Bancila din Iasi. Dupa sustinerea licentei in grafica publicitara la Universitatea de Arte George Enescu, a urmat cursurile unui masterat la aceeasi universitate. Din 2012 a obtinut si titlul de doctor in cadrul aceleiasi universitati.

Printre ultimele expozitii persoanale sau de grup la care a participat se numara Dracolax+, Art Yourself Gallery, Bucuresti (2015), Aparat 03, practici in actiune, Teatrul Cub, Iasi (2014),  Animalele Distopiei, Art Yourself Gallery, Bucuresti, 2014, NordArt, Kunstwerk Carlsuette, Germania (2013 si 2014), Expus-atelier deschis ca act performativ, galeriile Th. Pallady, Iasi, 2013, Art Revolution Taipei, Taiwan (2012). La International Art Competition Art Revolution din Taipei a fost finalist, iar in 2011 a obtinut Premiul pentru Grafică la Salonul Anual de Artă ARTIS din Iaşi.

In loc de statement, Radu Carnariu a scris un „Baubau Manifesto”, pe care va invit sa-l cititi in intregime mai jos:

Dragi tovarasi si prieteni,

Desi inutil ancorat intr-o metafizica a anecdotei, proiectul vizual Generatia lui Baubau esafodeaza pe furis, cu o nedezmintita neobrazare capitalista, fricile social-politice romanesti, sabotand perspectiva sanatoasa a artei colectivist-progresiste de astazi, pana la reducerea acesteia la scara unui ilicit razboi rece al anamnezelor individualiste si al incalcarii repetate a indatoririlor de clasa. Imaginile urmarite pseudo-retroactiv oscileaza, cu o conflictuala viclenie mosiereasca, intre cliseizarea parodica a idealurilor socialist-comuniste si decadenta autoscopie memorialistica a artistilor imperialisti, incrucisand, intr-un mod vadit dusmanos, citate si referinte disociative dintr-o copilarie maculata de lene si huzur, din imaginarul politic rastalmacit al epocii noastre glorioase, dar si din indecenta istorie recenta a artei.

Rolul acestor aberatii semantice,al acestor calambururi hermeneutice neinspirate, monstruoase si instigatoare, ce tradeaza cu o netarmurita inversunare hotarul tot mai relativ dintre memorie personala si fictiune culturala, este, sub pretextul paradoxului estetic si filosofic, de a boicota, in limitele pe care le presupune orice poetica iredentista a invectivei, increderea nestramutata a ilustrilor nostri stramosi in conceptul de realitate istorica data inca de la inceputul negurilor timpului si in relatia socio-economica inalt productiva pe care aceasta o stabileste in mod egal cu toti oamenii muncii pentru a salvgarda indeplinirea neabatuta a programului de faurire a societatii multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunism. Drept pentru care propun, in unanimitate, pedepsirea acestor factori perturbatori ai agenturilor straine prin scuiparea directa si dezaprobatoare de pe limba de lemn a natiunii!(urale si aplauze prelungite chiar si dupa).

Articol scris de George Plesu | Vin, 08/05/2015 - 01:59
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george