eveniment
Data: 
14 Dec 2014 - 10:00 - 15 Jan 2015 - 19:00
18 Dec 2014 - 17:00
8 Jan 2015 - 17:00
15 Jan 2015 - 17:00
Loc: 
Muzeul Unirii
stats
Adresa: 
str. Lapusneanu nr. 14

Epoca de Aur: expozitie si cinemateca

Muzeul de Istorie a Moldovei si Departamentul Relatii publice, marketing, proiecte si programe culturale din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi organizeaza in perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015 la Muzeul Unirii, sub genericul „EPOCA DE AUR. Expozitie si cinemateca”, un ciclu de activitati menite sa marcheze implinirea a 25 de ani de la caderea regimului comunist. Programul include deschiderea expozitiei „Copilaria in epoca de aur”, un ciclu de proiectii denumit, in spiritul acelor vremuri, „Cinemateca” si inaugurarea campaniei „DONEAZA si scrie-ti istoria!” 

Expozitia „Copilaria in epoca de aur” propune o perspectiva detasata asupra trecutului recent, muzeificat, cu ajutorul exponatelor provenind din colectiile muzeale sau particulare. Obiectele pastrate cu nostalgie in sertare, sau ramase ratacite prin boxe de bloc, devin acum, din suveniruri personale, „piese de muzeu”, fiind tratate din perspectiva ideii de patrimoniu. Articole ce tin de viata cotidiana de acum cateva decenii se transforma, pe neobservate, in marturii pline de substanta ale unor timpuri transformate deja in trecut. Sfertul de veac care s-a scurs de atunci asigura obiectivitatea necesara oricarui demers profesionist de abordare a istoriei, care contrabalanseaza subiectivismul inerent, dat de faptul ca organizatorii expozitiei sunt ei insisi reprezentanti ai generatiei de copii cu cheia la gat si au fost martorii-actori ai acelor vremuri.

Deschiderea are loc duminica, 14 decembrie, de la ora 10:00, sub forma unei dezbateri despre evenimentele de acum 25 de ani din Iasi. Proiectia reportajuluiManifeste si portocale”, realizat de Gabriela Baiardi, este punctul de plecare al unei discutii care ii aduce in atentia publica pe cativa dintre initiatorii demonstratiei anticomuniste care ar fi trebuit sa aiba loc la Iasi pe 14 decembrie 1989. Acest moment va fi urmat de lansarea volumului Asa ne-am petrecut Revolutia, autori Sorin Bocancea & Mircea Muresan, publicat la Editura Institutul European, Iasi, 2014, prezentat de prof.univ.dr. Doru Tompea si prof.univ.dr. Daniel Sandru.

Pentru a dinamiza acest demers expozitional, organizatorii au inclus in program si „Cinemateca de joi”, o serie de filme documentare care aduc perspective diferite asupra vietii in comunism. Joi, 18 decembrie, ora 17.00, va rula „Metrobranding” (regia: Ana Vlad si Adi Voicu), care face o incursiune printre starurile comertului romanesc de dinainte de 1989: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni sau masina de cusut Ileana. In data de 8 ianuarie, ora 17.00, va fi prezentat „Dacia, dragostea mea” (de Stefan Constantinescu si Julio Soto), care propune o paralela intre evolutia Romaniei din perioada comunista pana in anul 2009 - momentul realizarii filmului si cel mai emblematic simbol al sau - automobilul Dacia. Joi, 15 ianuarie, ora 17.00, publicul este invitat la „Lupta cu inertia”, scurt-metraj realizat de Matei Bejenaru despre cenaclul literar omonim, care a functionat in anii ’70-’80 in cadrul Combinatului de Utilaj Greu din Iasi. Iar „Trupa fara nume” este, in viziunea autorului Matei Bejenaru, un documentar „despre asumarea libertatii in timpul comunismului, despre spiritul tanar al generatiei rock ajunsa acum la cea de-a treia varsta, despre pasiune si despre forme atipice de viata”. Curatorul „Cinematecii de joi” este George Plesu.

Miza principala a demersului organizatorilor este implicarea comunitatii, deoarece contributiile vizitatorilor personalizeaza si diversifica vocile si experientele prezentate in expozitie. Aceasta implicare se concretizeaza pe doua planuri: pe de o parte, dezbaterile care vor insoti aceste proiectii au rolul de a trasa un arc peste timp si de a invita la un dialog intre generatii, intre reprezentantii celor care au cunoscut personal regimul comunist si generatia post-decembrista.

Pe de alta parte, are loc inaugurarea campaniei „DONEAZA si scrie-ti istoria!”, insotita de un apel catre toti cei interesati de subiect si dispusi sa isi expuna o parte din viata lor sa vina la Muzeul Unirii. Donatiile pot consta in bancnote, reviste sau timbre pana la obiecte uitate intr-o debara sau intr-un pod: aparate de radio, televizoare, uniforme si diverse accesorii. Pe baza unei selectii tematice, toate acestea vor intra in patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei si, ulterior, in expozitiile organizate de specialistii sectiei de Istorie contemporana. De asemenea, in cazul obiectelor personale de dimensiuni mici si de care nu va puteti desparti (ex.: fotografii, scrisori, felicitari, agende, carti adnotate sau alte inscrisuri de la persoane dragi), incurajam detinatorii acestora sa le aduca la muzeu pentru a fi scanate in vederea constituirii unei baze de date informatizate ce va putea fi consultata in expozitiile viitoare.

Campania „DONEAZA si scrie-ti istoria!” se va desfasura pe toata durata expozitiei. 

Articol scris de Comunicat de presa | Mar, 09/12/2014 - 20:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa