eveniment
Data: 
20 Oct 2015 - 17:00 - 6 Dec 2015 - 17:00
Loc: 
Palatul Culturii
stats

Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer la Palatul Culturii

Complexul Muzeal National ”Moldova” Iasi, in parteneriat cu Centrul Cultural German Iasi si Societatea Merkur Plus Consulting and Training, organizeaza, in perioada 20 octombrie – 6 decembrie 2015, expozitia – eveniment „Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer (1471-1528)”, la Palatul Culturii, deschis doar partial si special pentru aceasta ocazie unica. 

Cunoscut cu precadere ca desenator si gravor german, Albrecht Dürer s-a impus si ca pictor si teoretician al artei, fiind printre primii maestri preocupati de peisaje, de geometrie, de corpul uman si, cu precadere, de perspectiva, pe care practic a transformat-o in standard. Originar din Nüremberg, Dürer a calatorit in Italia dar si in Olanda, spatii culturale care si-au pus amprenta asupra creatiei sale, care include aproximativ 2000 de desene, 250 gravuri in lemn, peste 100 de gravuri in cupru, peste 70 de picturi, dar si 3 carti de teorie.

Organizata la parter, in aripa vestica a Palatului Culturii, cu acces dinspre Pizzeria Domneasca, expozitia reuneste 3 gravuri de secolul al XVI-lea („Sfanta Treime”, „Biciuirea lui Iisus” si „Punerea in mormant”) si 108 stampe ale lui Albrecht Dürer, imprimate de Amand – Durand, printr-o tehnica prezentata de acesta la Societatea Franceza de Fotografie in 1867, numita heliografie pe otel si pe cupru, care permitea o redare de mare finete. Amand-Durand a fost ilustratorul ales de Georges Duplessis, conservator al Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Nationale a Frantei, pentru diferite opere precum Le livre de bijouterie, par René Boyvin,... ; reproduit en fac-similé par M. Amand-Durand; notice par Georges Duplessis (1876) si, mai ales, Oeuvre de Albert Dürer reproduit et publié par Armand-Durand, texte de G. Duplessis (1877).

Vernisajul va avea loc marti, 20 octombrie, cu incepere de la ora 17.00, la Palatul Culturii, in prezenta d-lui Thomas Emmerling, proprietarul colectiei.

Articol scris de Comunicat de presa | Vin, 16/10/2015 - 00:02
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa