eveniment
Data: 
8 Aug 2014 - 19:00 - 10 Aug 2014 - 19:00
Loc: 
Esplanada Palatului Culturii
stats

Buldozer privindu-se in oglinda

Week-end-ul acesta, 8, 9, 10 august 2014, pe Esplanada Palatului Culturii din Iasi are loc punerea in scena a proiectului artistului Cezar Lazarescu, „Buldozer privindu-se in oglinda”. Inaugurarea are loc vineri, 8 august 2014, de la ora 19.00.

In 1997, artistul iesean Cezar Lazarescu imagina un proiect pentru spatiul public din jurul castelului Calnic in cadrul unei expozitii realizate de catre Centrul SOROS pentru Arta Contemporana din Bucuresti. Propunerea de atunci: Buldozer privindu-se in oglinda nu a fost insa, niciodata realizata pana acum, in 2014, cand tranzit. ro/ Iasi s-a angajat sa o materializeze in cadrul proiectului Mecanica unui proiect de arta in spatiul public din Iasi.

Astfel, Buldozer privindu-se in oglinda este realizat pentru prima data in Romania, la Iasi, pe Esplanada Palatului Culturii si, dincolo de semnificatiile pe care cineva ar putea sa le proiecteze asupra lui, acest proiect consta in mod practic in improbabila alaturare a doua obiecte cu caracter functional: un buldozer si o oglinda. Alaturarea celor doua poate atrage simpatia privitorului pasager catre un obiect care semnifica forta bruta / instrumentul bazal in realizarea modificarilor urbane si, pe de alta parte, o intrerupere a peisajului urban cotidian – un alt fel de spectacol. Gestul artistului materializat in aceasta sculptura temporara lucreaza cu o perceptie monotona a publicului larg asupra artei printr-o interventie aparent brutala, dar care face apel la empatie.

Arta in spatiul public te poate invata sa CERI MAI MULT DECAT FOC DE ARTIFICII si ca ea NU INFRUMUSETEZA, CI INTRERUPE... Acestea sunt regula nr. 6, respectiv regula nr. 7 din cele 12 NOI REGULI ALE ARTEI IN SPATIUL PUBLIC imaginate de Situations si Claire Doherty in 2014, reguli ce reimagineaza ce si unde poate fi arta in spatiul public.

Mecanica unui proiect de arta in spatiul public din Iasi se refera la prospectia si materializarea unei infrastructuri cel mai adesea invizibile constituita din organizatii guvernamentale si non-guvernamentale, modalitati si mecanisme de finantare, autoritati publice locale sau regionale precum si din diversele relatii ce trebuiesc stabilite intre acestea si un artist in vederea realizarii unui proiect de arta contemporana in spatiul public din Iasi. Stabilirea unor legaturi durabile, bazate pe cunoasterea reala si incredere reciproca intre diferitii agenti ai acestui camp dinamic reprezinta unul dintre obiectivele pe termen lung al tranzit. ro/ Iasi.

Cezar Lazarescu este un artist roman care traieşte şi lucreaza in Iaşi. A terminat studiile universitare la Universitatea ”G. Enescu” din Iaşi şi este membru fondator al Asociatiei Vector din 2001. Printre altele a participat la expozitii precum: ”OPEN AIR CINEMA – DEMOLITION”, Chişinau, 2012, "Salon Video", ALERT Studio, Bucharest , 2012 ­”The City Menace ­ a critical view of urban space”, Iaşi, 2012, "Friends of the Divided Mind", Royal College of Art, London 2009. in 2012, tranzit. ro/ Iaşi a organizat prima expozitie şi, in acelaşi timp, prima retrospectiva Cezar Lazarescu: imi place Periferic 3. in 2014 a participat, alaturi de 1+1, la Bucharest Biennale 6, cu proiectul ”BB+„. „Folosind imagini incredibil de simple (uneori exclusive conceptuale), incerc sa depasesc prejudecatile si stereotipurileintelectuale, fiind constient de locul meu in lume, precum si de faptul ca pot folosi si pot fi folosit.” (Cezar Lazarescu)

Echipa: Andrei Pripasu, Florin Bobu, Cezar Lazarescu, Delia Bulgaru, Livia Pancu si Andrei Timofte.
Multumiri: Dan Acostioaei, Ionut Tudor, Mihai Verestiuc, Primaria Municipiului Iasi si Mihai Pricop.
Curator: Livia Pancu & 1+1

Partener principal al proiectului Mecanica unui proiect de arta contemporana in spatiul public din Iasi
Consiliul Judetean Iasi prin Programul pentru acordarea de finantari nerambursabile in anul 2014 din bugetul Judetului Iasi.


*Guest writer pentru acest articol este Livia Pancu, presedintele tranzit.ro/ Iasi.

Articol scris de Guest writer | Mie, 06/08/2014 - 14:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului guestwriter