eveniment
Data: 
5 Mar 2015 - 19:00 - 27 Mar 2015 - 17:00
Loc: 
Galeria Cupola
stats
Adresa: 
Piata Unirii nr. 1

Andreas Fogarasi – Installation / Instalatie

tranzit.ro/ Iasi va invita la vernisajul noului proiect site-specific al lui Andreas Fogarasi la Galeria Cupola din Iasi. Evenimentul va fi insotit, in ziua urmatoare, de proiectia lucrarii video ”Cultura si timp liber (Kultur und Freizeit)” si de o discutie publica moderata de Cristian Nae. Pentru Kultur und Freizeit, proiect expus la Pavilionul Ungariei in cadrul celei de a a 52-a Bienala de la Venetia din 2007, Fogarasi a fost premiat cu Leul de Aur pentru cea mai buna participare nationala. Vernisajul are loc joi, 5 martie 2015, orele 19.00, la Galeria Cupola. Proiectie de film: Cinematograful Republica, 6 martie 2015, orele 16.00. Curator: Cristian Nae.

”Expozitia personala a lui Andreas Fogarasi, intitulata "Installation" / „Instalatie”, trateaza interactiunea dintre fatada si structura interioara, dintre aparenta si discurs istoric, dintre continut si context. In aceeasi masura ea poate fi vazuta ca o dezvoltare a temei existentei cu doua fete a ideologiilor conflictuale precum capitalismul neoliberal si socialismul comunist, incastrate in istorii materiale suprapuse. 

Expozitia are un titlu simplu, care face trimitere la limbajul artei minimale si conceptuale. Reminiscente ale acestei mosteniri se regasesc in interventiile realizate asupra spatiului de expunere, insotite de scurte descrieri si prescriptii textuale. Reteaua de obiecte ambigue estompeaza granitele dintre valoarea estetica si cea utilitara. Acestea propun simultan un exercitiu de imaginatie si materializeaza moduri invizibile, potentiale, de existenta urbana. O noua lucrare de arta sub forma unei instalatii construite in mod specific pentru acest amplasament, in asociere cu alte doua lucrari – Cities, 2009/2010 si Panorama (The Right of View), expuse anterior in contexte de receptare diferite – functioneaza impreuna si pot fi percepute ca o singura instalatie modulara. Mai precis, interventia artistului la Galeria Cupola nu numai ca situeaza istoria recenta a orasului in cadrul chestionarii mai largi a modernismului (socialist) si a mostenirii sale, ci si articuleaza o politica a localitatii intr-un moment in care Iasul trece printr-un proces radical de reabilitare vizuala. 

Principala interventie a lui Fogarasi foloseste grila formata de placile de gresie de 33 x 33 cm deja existenta pe pardoseala, drept structura compozitionala predeterminata in care inlocuieste cate o placa cu alt material – elemente apropriate din diferite ”situri” din Iasi. De asemenea, el experimenteaza in cadrul caroiajului, spre exemplu umpland patratele cu ciment, ipsos, pardoseala mozaicata sau rasina transparenta. Piesele de mozaic apartin arhivei ”sit vertical”, un proiect existent care salveaza si conserva ramasite ale fostelor fatade arhitecturale din orasele post-socialiste. Structura-grila apropriata de Fogarasi pe pardoseala galeriei aminteste de aspiratiile moderniste catre o rationalizare completa a vietii (manifestata prin planificare urbana si impartasita de modernismul socialist). Expuse, acestea pot crea o topografie vizuala a uitarii si o cartografie urbana a tranzitoriului. 

Aceasta ar fi logica acompanierii expozitiei cu proiectia seriei de filme ale lui Fogarasi din 2007 Kultur und Freizeit (Cultura si timp liber), care trateaza conditia actuala a fostelor cluburi muncitoresti din Europa Centrala si de Est. In decorul demodatului cinematograf Republica, filmele lui Fogarasi, care chestioneaza diviziunea din trecut si din prezent dintre munca si timp liber, dintre timp productiv si neproductiv, dobandesc o noua dimensiune de sens si o actualitate reinnoita.” (Cristian Nae)

Andreas Fogarasi (n. Viena, 1977) foloseste forme de expunere care amintesc de minimalism si de arta conceptuala pentru a explora chestiuni legate de spatiu si reprezentare. Situat intre practica documentara si cea sculpturala, artistul analizeaza in mod critic estetizarea si economizarea spatiului urban, precum si rolul arhitecturii si a domeniului cultural in societatea contemporana.
Fogarasi a avut expozitii personale in locuri precum Galeria Vermelho, Sao Paulo; Museo Reina Sofia, Madrid; Galeria Trafó, Budapesta; GfZK – Muzeul de Arta Contemporana, Leipzig; Muzeul Haus Konstruktiv, Zürich; CAAC – Centro Andaluz de Arte Contemporaneo, Sevilla; Ludwig Forum, Aachen; MAK, Viena; Muzeul Ernst, Budapest; Lombard Freid-Projects, New York; Grazer Kunstverein, Graz (Austria) si la pavilionul Ungariei de la cea de-a 52-a Bienala de la Venetia (2007), unde a primit premiul Leul de Aur pentru cea mai buna participare nationala.
Lucrarile lui au figurat in numeroase expozitii colective internationale.

Cristian Nae este critic de arta si teoretician; in prezent lucreaza drept conferentiar universitar la catedra de Istorie si Teorie a Artei a Universitatii de Arte "George Enescu". Fost bursier NEC si Getty-NEC al institutului "New Europe College" din Bucuresti, precum si al altor fundatii internationale. De asemenea, a fost editor al revistei Vector (2006-2008) si colaboreaza cu numeroase jurnale si reviste (precum IDEA, ARTA, Artmargins). Este interesat de teoria si istoria artei contemporane (mai ales in Europa de Est), de studii culturale si vizuale.

Expozitia va fi deschisa intre 5 si 27 martie 2015.
Program: 10.00 - 17.00, de luni pana duminica.

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 01/03/2015 - 23:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa