articol
stats

Perspective subiective asupra trecutului

Cand am vazut anuntul pe Facebook despre o antologie de amintiri din perioada comunista mi-am zis „De ce nu?”, mai mult din dorinta de a depozita undeva o amintire, una cu o foarte mica incarcatura nostalgica, unde era vorba de o traditie pe cale de disparitie la oras. Textul meu e, pe scurt, despre cum am fost la urat intr-o zi de sfarsit de an cu scopul de a strange bani pentru o bicicleta Pegas, folosind o uratura mai putin obisnuita. Intamplator a fost selectat de coordonatori (Dan Lungu si Amelia Gheorghita) printre cele 32 de povestiri publicate. Dar asta e mai putin important, miza e cu totul alta. Iar la ce cred eu ca foloseste, care este rostul unui volum precum cel aparut la Editura Polirom - Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism - am raspuns mai jos.

Deloc intamplator, aleg drept introducere o scurta anecdota. Aparitia intr-o antologie internationala a unui text despre o organizatie din Iasi, scris de unul dintre membrii sai, a determinat o reactie vehementa, urmata de o dezbatere aprinsa printre ceilalti membri asupra corectitudinii versiunii prezentate. Pentru editorul antologiei insa, toate aceste reactii nu au fost decat o confirmare a perspectivei asumate de autor.

In Rashomon, celebrul film al lui Kurosawa din 1951, cele trei versiuni ale martorilor la uciderea unui samurai sunt naratiuni contradictorii din care aflam mai multe despre adevaratul lor caracter decat despre faptas. Personajele interpreteaza groaznica intamplare prin filtrul imaginii de sine, al modului cum fiecare dintre ei se percepea.

A astepta obiectivitate dintr-un demers de rememorare a istoriei este o iluzie la care majoritatea istoricilor au renuntat. Rolul editorului unei astfel de antologii este similar, pana intr-un punct, cu cel al unui curator: selecteaza lucrarile expuse si le ofera o interpretare, prin insasi aceasta alegere si prin modul in care le grupeaza in final. Rezultatul este o interventie noua, validata insa de perspectivele subiective asupra trecutului.

Pentru o metoda calitativa de rememorare a trecutului, subiectivitatea este un atuu pentru ca nu se margineste la o insiruire de fapte istorice, ci releva si semnificatiile acestora. Un alt avantaj apare din scoaterea la iveala a unor puncte de vedere diverse, eludate de documentele oficiale ale epocii, care contribuie la democratizarea procesului de rememorare. Indiferent de valoarea lor literara, daca folosim drept cheie de lectura a naratiunilor din antologie reconstruirea relatiilor de putere dintre autori si sistemul comunist, avem in fata rezultatele unui proces de rescriere a trecutului. Consumul cultural devine astfel un pretext pentru a revela modul in care autorii textelor au experimentat si isi reamintesc comunismul, dar si impactul pe care filtrele trecerii timpului si perceptiei de sine l-au avut asupra constiintei lor.

Nu pot sa nu remarc faptul ca volumul Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism este rezultatul unei mai vechi preocupari a lui Dan Lungu legata de trecutul comunist. Pe langa abordarea constanta a subiectului in proza sa, a publicat inca din 2003 volumul Constructia identitatii intr-o societate totalitara. O cercetare sociologica asupra scriitorilor (Ed. Junimea), urmat apoi de coordonarea a doua antologii aparute la Polirom: Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008) si Str. Revolutiei nr. 89 (2009). Recent, in calitate de director al MLR Iasi, a fost unul dintre initiatorii celui mai de succes proiect expozitional participativ din ultimii ani, „Copilaria parintilor nostri“. In acest ultim caz, elevii implicati au colectat, pe langa obiectele expuse, fragmente de istorie orala de la familiile lor, pe care le-au interpretat prin asumarea pe rand a rolului de ghid si au transformat experienta interactiunii cu vizitatorii intr-un proces de reconstruire continua a propriei subiectivitati.

*text aparut initial in Suplimentul de Cultura Nr.440 din 12-05-2014.

Articol scris de George Plesu | Vin, 16/05/2014 - 00:03
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george