eveniment
Data: 
28 Apr 2014 - 18:00
Loc: 
Galeria de Arta a Ateneului Tatarasi
stats
Adresa: 
str. Ion Creanga nr. 14

Jurnal de printesa lansat la Ateneul Tatarasi

Condus de un istoric, Ateneul Tatarasi continua luni, 28 aprilie, seria de evenimente dedicate istoriei Romaniei. De la ora 18.00, Galeria de arta este gazda lansarii unei scrieri memorialistice inedite a printesei Nadeja Stirbey. Publicatia „Jurnal de printesa” (1916-1918) va fi prezentata de Oana Marinache, editorul si traducatorul din franceza al lucrarii, in prezenta directorul Ateneului Tatarasi, Liviu Bratescu.

Printesa Nadeja Bibescu (1876-1955) era nepoata de bunic a domnitorului Gheorghe Bibescu (1842-1848). Crescuta in Germania, apoi casatorita in 1895 la Geneva cu varul ei, printul Barbu A. stirbey (1872-1946), viata ei se schimba dupa sosirea in tara. Jurnalul acopera perioada de 2 ani de cumpana pentru existenta Romaniei din timpul Primului Razboi Mondial. Cu toate ca printesa traieste in preajma familiei regale si a primului-ministru Ion I.C. Bratianu, cumnatul ei, cunoaste personaje de prim rang precum generalul Berthelot si capitanul Marchal-Perier, insemnarile ei merg dincolo de consemnarea evenimentelor politice si militare.
 
Printesa a fost, printre altele, pasionata de fotografie, avand un aparat Kodak pentru care comanda filmele la Paris, prin intermediul fratelui ei, George-Valentin Bibescu. In noiembrie 1917, Nadeja scria: „Si totusi, in ciuda oamenilor care gem si plang in jurul meu de grozaviile ce se vor intampla, ma simt plina de speranta, niciodata nu m-am simtit mai mandra de a fi romanca, niciodata nu mi-am iubit mai mult tara, am incredere in viitor. – Inima mea canta, am aripi, mi se pare ca ne indreptam catre vremuri mai bune, poate voi fi deziluzionata profund, dar pana atunci am incredere in instinctul meu care nu m-a inselat niciodata”. 
 
Intr-un articol publicat in Adevarul, Oana Marinache dezvaluie contextul descoperirii in 2010 a jurnalului, precum si o fotografie a documentului original, un caiet de mici dimensiuni cu insemnarile printesei din primul razboi mondial. „Judecand dupa formatul orizontal si dimensiunile sale, era mai degraba destinat schitelor sau poeziilor ei. Dupa dedicatia de la inceput, apreciem ca a fost primit cadou in 1911 de la printesa Martha D. stirbey (1877-1925), verisoara sotului Nadejei, de care ea a fost foarte apropiata. De aici poate si confuzia cu aceasta si inventarierea lui gresita, sub numele Marthei, si nu al Nadejei, cu toate ca amintirile, trairile si caligrafia sunt, fara dubiu, ale Nadejei.”
 
Oana Marinache a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Facultatea de Teoria si Istoria Artei si este in prezent doctorand in cadrul aceleiasi universitati cu o cercetare despre ”Arhitectura si decoratia interioara a resedintelor Bibescu – stirbey – Basarab Brancoveanu”.
 
Articol scris de George Plesu | Lun, 28/04/2014 - 00:56
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george