eveniment
Data: 
25 Jun 2015 - 19:00
Loc: 
Librarium Palas
stats
Adresa: 
str. Palas nr. 7A

Intamplari si personaje cu Florin Lazarescu

Joi, 25 iunie, de la ora 19.00, la Librarium Palas, Florin Lazarescu – unul dintre cei mai apreciati prozatori si scenaristi ai momentului – se va intilni cu cititorii ieseni si va vorbi despre volumul sau de micropovestiri Intimplari si personaje, aparut recent in colectia „Ego-grafii” a Editurii Polirom. Invitati: Lucian Dan Teodorovici si George Onofrei.

Peste doua sute de mici povesti reconstituie parcursul biografic al lui Florin Lazarescu din ultimii 13 ani si urmaresc evolutia unor personaje care le unesc intre ele. De la mutarea la o noua gazda la aventura mersului cu microbuzul sau cu masina la serviciu, toate intimplarile au o atmosfera comuna usor absurda, impreuna creind in final portretul indirect al suprapersonajului Florin Lazarescu.

Florin Lazarescu este coscenarist al filmului Aferim!, ecranizat in regia lui Radu Jude si cistigator al Premiului Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Berlin, editia 2015. Este, de asemenea, coscenarist al filmului Lampa cu caciula, in regia lui Radu Jude, cistigator a peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internationale de film, printre care Sundance, SUA. Povestirea care a inspirat scenariul da numele volumului publicat de Florin Lazarescu la Polirom, in anul 2009.

Este unul dintre cei mai tradusi autori romani, cartile sale fiind publicate in franceza, germana, spaniola, italiana, slovena, maghiara, croata, chineza. 
Amortire, cel mai recent roman al sau, a aparut de curind la una dintre cele mai importante edituri din China, People’s Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing).

„Pe 15 ianuarie 2003, odata cu deschiderea unui site personal, construit de prietenul meu Dan Masca, din Tirgu Mures, m-am apucat sa tin mai mult in gluma un Jurnal intim online, posibil primul blog din Romania, prin care doream sa desfiintez imaginea-cliseu ca scriitorul e un tip cu capul in nori, cu barba si mort de mult, care nu are nicio legatura cu realitatea, cu nimicurile vietii. Apoi a inceput sa-mi placa de-a binelea si-am lasat sa curga povestile directe, simple, culese de la firul ierbii sau al drumurilor pe care le strabat, despre lumea pe care o vad in jur. (…) Prin urmare, am «montat» vreo doua sute de micropovestiri scrise in ultimii doisprezece ani. Ca a iesit o carte cu cap – eventual si cu coada – numai cititorii pot spune.” (Florin Lazarescu)

Florin Lazarescu (n. 28 martie 1974, Doroscani, Iasi), prozator si scenarist. Absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi (1998). La Editura Polirom a mai publicat Ce se stie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005, 2014; unul dintre romanele cistigatoare ale Marilor Premii pentru Literatura Est-Europeana, Frankfurt, 2006, fiind tradus in franceza, germana, spaniola, italiana, slovena, maghiara si croata), Lampa cu caciula (povestiri, 2009) si Amortire (roman, 2013). Coscenarist pentru Lampa cu caciula (2006, in regia lui Radu Jude), O umbra de nor (2014, in regia lui Radu Jude; premiera la Cannes, in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs) si Aferim! (2015, in regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai buna regie).

Articol scris de Comunicat de presa | Lun, 22/06/2015 - 18:17
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa