eveniment
Data: 
17 May 2010 - 15:00
Loc: 
Universitatea Petre Andrei
stats
Adresa: 
Grigore Ghica Voda, nr. 13

In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la mine

Chris Simion isi va lansa cartea "In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la mine" la Iasi, luni, 17 mai, incepand cu ora 12.00, in Sala Mare a Primariei.

Chris Simion este una dintre cele mai tinere si prolifice scriitoare din Romania. A debutat la varsta de 16 ani, George Pruteanu numind-o cu multa admiratie “un fel de pui de Cioran, in fusta lunga si neagra”.

"Dumnezeu se roaga la Chris Simion nu invers nu numai pentru ca e ingerul Lui nedisciplinat, nu pentru ca e creatia Lui care se revolta, ci si pentru ca o roaga sa nu vrea altceva decat pe El. Daca mai suntem capabili sa primim surprize, fragila Chris Simion va fi una dintre ele nu doar in teatru ci si in literatura." Mircea Ghitulescu - scriitor.

"O scriitoare cu un talent extraordinar si un artist cu o propunere regizorala originala, profunda, neobisnuita. Un om conectat la univers, un om al unei Ere care ar putea incepe!" Catalina Buzoianu - regizor.

"Cris, copilul Poet si-a cladit o Persoana cu ferestre mari, deschise larg. Luminate. Zic sa privim atent. Sigur invatam ceva sau reinvatam, ceea ce ar fi chiar mai mult." Marcel Iures - actor.

Pana in prezent are 7 carti publicate printre care “In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la mine” a fost Premiata de Ministerul Culturii si a atins un tiraj rar pentru un scriitor roman tanar (10.500 exemplare).

In 2002 - 500 exemplare tiparite de Cartea Romaneasca

Din 2002-2009 - 10.000 tiparite in 5 transe de Editura Amaltea.

In 2010 contractul a fost semnat cu Editura Paidea care a publicat a treia editie a cartii, revazuta si adaugita, in 1000 exemplare pentru inceput.

In 2009 a fost recunoscuta de Uniunea Scriitorilor din Romania si a fost primita ca membru.  

A semnat regia artistica a peste 20 de spectacole dupa dramatizari si texte binecunoscute publicului larg, a lucrat atat in sistem independent (cu Compania de Teatru “D’ AYA”), cat si in teatre de stat cunoscute (Teatrul “L.S. Bulandra”, Teatrul National Bucuresti, Teatrul de Comedie Bucuresti, Teatrul National Iasi, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani), este prezenta in toate festivalurile importante din tara si din strainatate.

Chris Simion s-a nascut pe 20 august 1977, in Bucuresti si a crescut pana la varsta de 14 ani pe Valea Izei, in Ieud, Maramures. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” – Bucuresti sectia teatrologie in 2000 si sectia regie teatru in 2005. A lucrat ca jurnalist colaborator pentru ziare importante din acea perioada (“Tineretul Liber”, “Romania Libera”, “Meridian”, “Cuvantul”, “V.I.P.”, “Salut”) pentru care a obtinut interviuri in exclusivitate cu nume importante din literatura (Alexandru Paleologu, Octavian Paler) si muzica (Formatia Scorpions, Joe Cocker, John McLaughlin si multi altii), a avut propria emisiune de Radio la varsta de 16 ani la Radio Tinerama (“Nimeni nu e singur”) si se incapatana sa se pregateasca pentru o cariera de psiholog.

In 2000 a avut premiera primului ei spectacol (“Copilul divin”) impreuna cu celebrul scriitor francez Pascal Bruckner, autorul romanului dupa care a realizat piesa a infiintat Compania de Teatru D’AYA - un teatru de proiecte, profesionist, independent si care implineste anul acesta 10 ani de activitate -. Pascal Bruckner a devenit ulterior chiar Presedintele Onorific al Companiei de Teatru “D’ AYA”.  

  Premii in literatura si regie:  

  1993-1996 premiul I pe tara, sectiunea eseu; cenaclul Tinere condeie.

  1995 – bursa de studii in literatura sanskrita, New Delhi, Sanskriti Kendra.

  1999 – bursa de studii in regie moderna si dans african, la Scoala de teatru din Limoges – Franta, condusă de Silviu Purcarete.

  2000 – participarea la Festivalul International de Teatru Experimental – Cairo cu spectacolul Calator in noapte de Salah Abd – Es Sabour. „Premiul pentru cel mai bun actor”.

  2004 “Premiu pentru cel mai bun spectacol” acordat de Alliance Francaise urmat de turneu in India (New Delhi, Calcutta, Bombay, Madras, Pondichery, Chandigarh, Bangalore, Ahmedabad, Hyderabad, Pune) cu spectacolul Scaunele in 2005 in Anul Francofoniei.

  2006 – Premiul Antidrog acordat de guvernul romaniei pentru spectacolul “Hell”. 

     Turnee:

     2000 Franta – Paris (Teatrul Lucernaire), 2004 Italia – Perugia (Festivalul Momenti), Roma, Vatican (Centrul Cultural Francez); 2002 Coreea de Sud – Seul, Keo Chang (Festivalul de Teatru Modern); 2005 Australia – Sydney si Canberra (Festivalul de Arta Contemporana) 2006 Portugalia – Lisabona, Iordania – Amann (Ziua Francofoniei), 2000- 2005 Egipt – Cairo (Festivalul de Teatru Experimental), 2005 - India (Luna francofoniei).

     Aveti ocazia, de asemenea, sa urmariti piesa de teatru "Te iubesc! Te iubesc?" in regia autoarei, ce se va juca in cadrul festivalului Euroart, pe 17 mai, la Casa de Cultura a Studentilor.

Articol scris de Bianca Grigoriu | Vin, 14/05/2010 - 17:21
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului bianca.grigoriu