eveniment
Data: 
19 Oct 2015 - 16:00
Loc: 
Libraria Orest Tafrali (corp A, UAIC)
stats
Adresa: 
Bd. Carol I nr. 11

Daniel David lanseaza Psihologia poporului roman la Iasi

Luni, 19 octombrie, de la ora 16.00, Editura Polirom va invita la Libraria „Orest Tafrali” (corp A, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi), la lansarea volumului Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala, semnat de renumitul profesor Daniel David si aparut recent la Editura Polirom in colectia „Psihologie aplicata”, disponibil si in editie digitalaInvitati, alaturi de autor: Prof. Dr. Ion Dafinoiu, Prof. Dr. Nicoleta Turliuc, Prof. Dr. Ticu Constantin.

O carte care sintetizeaza cea mai ampla cercetare de psihologia poporului roman din ultimul veac si ofera un profil psihologic al romanilor ce contrazice nu de putine ori bine-cunoscutele clisee care circula despre acesta. Psihologia poporului romaneste un demers stiintific si cultural, dar si un tribut adus de profesorul Daniel David academicianului Constantin Radulescu-Motru si fondatorului psihologiei experimentale Wilhelm Wundt.
 
„Cum sintem?”, „Cum credem ca sintem?”, „Cum cred altii ca sintem?”, „Cum am ajuns sa fim asa?” sint intrebari esentiale atit pentru fiecare dintre noi, cit si pentru intreaga societatea romaneasca. Renumitul psiholog Daniel David ne ofera in cartea sa, intr-o maniera analitica riguroasa si complexa, raspunsuri bine documentate.
 
Lucrarea ofera o baza de date si o sinteza a literaturii de specialitate la zi, din care fiecare poate selecta doar partea ce il intereseaza, in scopuri practice si/sau de cercetare. Dincolo de inventarierea acestor clisee si in special a autostereotipurilor relevante pentru perceptia de sine a romanilor, autorul analizeaza si cauzele lor si, mai important, realizeaza un profil psihologic bazat pe trasaturile reale ale romanilor si alte doua profiluri: potentialul nostru sau ce am putea fi si modelele care ne ghideaza sau ce am vrea sa fim.
 
Desi romanii «se cred» asa «cum nu sint», totusi «se cred» asa «cum ar putea sa fie». Asadar, as spune ca proiectia lor – «cum se cred» – nu reprezinta o iluzie pozitiva, ci un optimism realist. De aceea, in cazul romanilor exista o sansa foarte mare pentru dezvoltare si evolutie in directia unui model psiho-cultural ideal.” (Daniel David)
 
Astfel de cercetari despre caracterul national si relatia acestuia cu atribute psihologice de baza sint fundamentale pentru psihologia interculturala moderna.” (Dr. Antonio Terracciano, Florida State University, autor al articolului „National Character Does Not Reflect Mean Personality Trait Levels in 49 Cultures”, Science, 2005)
 
Daniel David este profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, si director fondator al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (integrat in reteaua internationala MERIL a unitatilor de cercetare de interes european). De asemenea, este directorul pentru cercetare (si diplomate) al Albert Ellis Institute, New York, si supervizor la Academy of Cognitive Therapy (SUA). Este editor fondator, coeditor sau membru in boardul editorial al mai multor reviste indexate Web of Science din tara si din strainatate. Este psihologul din Romania cu cel mai mare indice scientometric Hirsch (si cu cele mai multe citari in domeniu), fiind reprezentant national in European Science Foundation. A reprezentat in tara proiecte majore de cercetare internationala (de exemplu, DREAM in FP7), a publicat in revistele internationale de top in domeniu si la edituri de prestigiu (printre care Oxford University Press). A primit un numar mare de premii nationale si internationale, precum Premiul „Constantin Radulescu-Motru” al Academiei Romane (2012) si Henry Guze Award (2003). In 2008 a fost decorat cu Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler. La Editura Polirom a mai publicat: Psihologie clinica si psihoterapie. Fundamente (ed. I, 2006; ed. a II-a, 2013), Metodologia cercetarii clinice. Fundamente (2006), Tratat de psihoterapii cognitive si comportamentale (ed. I, 2006; ed. a II-a revazuta si adaugita, 2012), Fundamente de psihologie evolutionista si consiliere genetica. Integrari ale psihologiei si biologiei (in colab., 2007), Dezvoltare personala si sociala. Eseuri si convorbiri despre viata cu psihologul Daniel David (2014) si Psihologie si tehnologie. Fundamente de roboterapie si psihoterapie prin realitate virtuala (in colab., 2015).

Articol scris de Comunicat de presa | Dum, 18/10/2015 - 01:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului comunicat de presa