- 5915
La o saptamana dupa serbarea zilei de nastere a poetului Mihai Eminescu, membrii Asociatiei Universul Prieteniei ii invita pe ieseni sa mearga la o "plimbare" prin Iasi cu Veronica Micle si Mihai Eminescu. De la ora 11.00, va avea loc cenaclul dedicat acestui eveniment, la Muzeul Mihail Sadoveanu.
Despre Mihai Eminescu si Veronica Micle s-au scris foarte multe, mai ales datorita povestii de dragoste dintre cei doi. Ioan Slavici relata despre poet ca era "dus mereu cu gandul la altele si la altii, el n-avea purtare de grija pentru sine insusi. Treceau zile fara ca sa manance si nopti fara ca a se dezbrace, spatamani fara ca sa se primeneasca si hainele se invecheau nescuturate." Asadar, nu e greu de remarcat faptul ca poetul era absorbit de propria creatie, de a trece pe hartie gandurile si sentimentele sale.
La evenimentul de sambata, ne vom "plimba" prin targul Iesilor in compania:
*poetului si filologului muntean Horia Zilieru, nascut si stabilit in judetul Argeș. A fost secretar responsabil de redacție la Iasiul literar.
*lui Ion Mitican, scriitor moldovean, care a indragit sa scrie despre Iasul de odinioara. Datorita acestei pasiuni, majoritatea cartilor sale sunt despre istoria orasului caruia si-a dedicat jumatate din viata in studierea istoriei sale: a cercetat prin ziare vechi si manuscrise din Arhivele Statului si din biblioteci si a scos la iveala amanunte interesante despre viata boema a orasului ca si despre personalitatile care au locuit in acest oraș.
Astfel, au aparut mai multe carti, printre care: "Vechi locuri si zidiri iesene", "Caragiale in Iasii Junimii", "Romantica poveste a Palatului Roznovanu", "Strada Lapusneanu de altadata", "Din Copou la Pantheon", "Iașul care nu mai este" s.a. In anii '80, Ion Mitican publica un articol in fiecare duminica despre Iasul de demult in ziarul "Flacara Iasului", iar in prezent, este autorul unor articole in acelasi gen in cotidianul religios "Lumina".
*lui Emilian Marcu, poet iesean, care debuteaza cu primele sale versuri in revista liceului la care studia in Targu Frumos, "Miorita", iar in presa publica pentru prima data in aprilie 1974 in revista "Familia". A primit de-a lungul carierei sale diverse premii si distinctii nationale si internationale. Actualmente este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
*si a lui Vasile Bacu, poet si epigramist basarabean, este președintele "Societății pentru Cultură Românească Mihail Eminescu" din Cernăuți.
Pe tot parcursul colocviului versuri ale lui Eminescu vor fi cantate de grupul folk "EMIDOR", iar moderatorul evenimentului va fi nimeni altul decat poetul Liviu Apetroaie.
Comentarii
Teodor Munteanu | Mie, 19/01/2011 - 23:44